Utöva din hobby utomhus

maj 8, 2018 Av Av Tore

Det finns fantastiska fördelar med att spendera sin tid utomhus och syssla med sin hobby. Vare sig du stickar, pysslar, samlar frimärken, täljer eller gör något annat roligt så är det bra att göra det utomhus. Framför allt i naturen finns det massor med positiva effekter som kommer helt gratis – bara av att vara utomhus! Och nu när våren äntligen är här finns det inga fler ursäkter till att stanna inomhus. Att ge dig ut är inte bara bra för kropp och sinne utan ger dig också ny energi att fortsätta ta bättre itu med alla de vardagliga ting som du måste ta hand om. Så vi rekommenderar att du läser den här artikeln och sedan ger dig ut på en gång!

Andas in bättre luft

När du tänker på luftföroreningar, pollen under våren och sommaren, och otäcka småkryp så föredrar många av oss att stanna inomhus så mycket som möjligt. Men om du ror att du andas renare luft inomhus är jag ledsen att behöva säga att du har fel. Luften inomhus är i många fall upp till tio gånger mer förorenade än den som du skulle andas in inomhus. Många av oss tänker ofta på smutsiga fabriker eller avgaser när vi tänker på luftföroreningar. Men vår inomhusluft och också fullproppad med det, och ofta på nivåer som är betydligt högre än de som du får utomhus. För dålig ventilation, färg på vägarna, kemikalier från hushållsartiklar och konsumtionsvaror och mögel kombinerat blir en salig blandning av saker som förorenar vår luft inomhus. Så om du behöver en dos frisk luft så bör du gå ut. Men du vill kanske undvika motorvägen.

Vitamin D är otroligt bra för dig

En av de mest vanliga vitaminbristerna hos människor i norra Europa och Sverige framför allt är brist på vitamin D. Vad som skiljer den här vitaminen från de flesta vi behöver är att vår kropp producerar den största delen av vitamin D som vi behöver, istället för att vara beroende på mat vi äter. Kroppen tar nämligen till vara på solen och konverterar solljuset in i olika beståndsdelar som slutligen blir den vitamin D vi behöver och kräver. Men om vi inte går utomhus tillräckligt mycket får vi inte nog med solljus för att producera tillräckligt med vitamin D. Så när du har chans försök att i alla fall få minst 10–15 minuter av solljus på dig varje dag och skörda sedan de positiva hälsoeffekterna som följer av det.

Släpp på stressen när du är utomhus

Känner du dig orolig eller fylld med stress? Har du mycket att göra på jobbet eller räcker tiden helt enkelt inte till? Att ta en promenad utomhus kan hjälpa! Forskare har visat att spendera tid utomhus och i naturen kan stärka ditt allmänna välmående och reducera stress och oroliga tankar. Men att promenera utomhus kan också öppna upp för nya tankesätt och boosta din kreativitet. Det är därför så många konstnärer och musiker gillar att spendera sin tid utomhus och långsamt promenera genom skog och i natur.