Sy dina egna kläder och uppgradera din garderob

maj 15, 2018 Av Av Tore

För den som vill börja sy sina egna kläder finns det en hel uppsjö av idéer, ritningar och möjligheter. Det är en enkel hobby att hålla på med och den tar inte särskilt stor plats och eftersom man ofta kan hålla på i det egna hemmet är det flexibelt. Den senaste tiden har det kommit en våg där det har blivit mer populärt att sy igen. Anledningen till att folk har blivit mer intresserad kan delvis bero på att de ledsnat lite på de större klädkedjorna och att de följer den unika stilen som har blivit modern.

Att sy eget har blivit modernt

Intresset har verkligen ökat storartat på senare år. Det märks inte minst på de många yrkesskolor som finns runt om i landet. Kurser och utbildningar har blivit mer populära och det är just kurserna i sömnad som ökat markant. De som jobbar på yrkesskolorna tror i första hand att det ökade intresset i första hand kommer från det faktum att folk har börjat tröttna på de stora klädkedjorna. Många har också fått upp ögonen för att det faktiskt är lätt att sy och det inte alls är särskilt krångligt. Det är inte bara kläder som sys numer utan även annat i textil. Det kan vara en duk eller ett örngott. Internet har säkerligen också bidragit till att intresset ökat eftersom det har blivit väldigt lätt att beställa hem tyger på nätet. När det har blivit lättare att beställa hem tyger har även utbudet på billigare tyger ökat markant och det har såklart gjort att folk blivit mer intresserade av att handla. När man väl har tygerna hemma är det bara att sätta igång och börja sy eller att gå en kurs. Ritningar har självklart blivit mer lättillgängliga i och med internet och det är givetvis en bidragande faktor.

Smarta tips för att komma igång!

Vill man komma igång finns det ett antal smarta och smidiga tips för att kunna göra det lättare. Innan man börjar kan det vara bra att köpa hem en bok för nybörjare. Ofta är det småsaker och tips som gör att man slipper göra onödiga tabbar i början. Leta upp mönster och ta reda på vad du behöver både kunskapsmässigt och i materialväg. Du kan leta både i tidningar, på nätet och i böcker. Ett annat bra tips är att börja enkelt. Börjar man med något som är för svårt kan det lätt bli att man tappar sugen. Det gäller inte bara ritningen utan även materialet och att börja med bomull eller linne som är stabilt kan vara smart. Innan du sätter igång med satt sy kan det vara bra att mäta och prova tyget väldigt noga. Speciellt till första gången eftersom det är lätt att göra små misstag som ger fel passform sedan. När man väl har fått kläm på att sy och gjort några plagg finns alltid möjligheten att sälja kläder. Idag finns det många marknadsplatser på nätet där det är möjligt att sälja egentillverkade kläder och hantverk. Det är bara fantasin som sätter gränser här.