Skapa dina egna smycken

februari 15, 2019 Av Av Tore

Om man gillar att återvinna och även använda förnyelsebara material i vardagen ska man verkligen kika på att tillverka sina egna smycken. Att skapa sina egna accessoarer är ett mycket rogivande tidsfördriv som man kan göra för personlig vinning eller utveckla till ett hobbyföretag om man har lite större ambitioner.


Det finns flera fördelar med att skapa sina egna smycken. Dels är det kreativt och utmanande. Framförallt då om man vill tillverka smycken av mer förnyelsebara material eller vad som andra skulle klassa som skräp. Gör miljön en tjänst och skapa egna smycken istället för att köpa dem i affären. Dels sparar man en och annan slant men dessutom kan man stolt spatsera runt med sina egna konstverk runt handlederna eller fingrarna. Man kan också tjäna en slant om man öppnar upp ett företag och säljer sina egentillverkade och handgjorda smycken där. Försäljningen av handgjorda smycken blir mer och mer populärt då människor helt enkelt börjar bli allt mer medvetna om sin konsumtion och hur det påverkar jorden.

Vilka material kan man använda?

Det som är väldigt spännande med handgjorda smycken är att man kan ta del av samtliga material och använda detta som en byggsten för sitt hantverk. Plast, gummi, stål eller tyg. Alla material kan fylla någon funktion i skapandet. Om man tillverkar smycken och vill använda sig av förnyelsebara material kan man helt enkelt välja och vraka. Ingenting är skräp. Utan allting kan formas till ett fint halsband eller smycken om bara viljan finns där. Dock finns det mer traditionella material som många använder sig av. Detta är då ståltråd eller olika former av snören för att binda samman resten av materialen. Som prydnad använder sig många sedan av pärlor, snäckor, stenar eller tyg. Det har också alltid varit vanligt att man stickar en brosch, ring eller halsband av garn som man sedan kan brodera på. Enbart fantasin sätter gränser för vilka material som är godkända för skapande av smycken.

Utveckla skapandet till ett hobbyföretag

Många som håller på med kreativa skapanden drömmer ofta om att kunna dela med sig av sin kunskap till andra. Antingen med hjälp av kurser eller genom att sälja sina produkter på diverse olika forum, grupper eller hemsidor. Man behöver såklart inte sälja sina egentillverkade smycken till andra för att man ska få ut någonting av skapandet. Men för många kan det vara en extra liten morot och dessutom ett alternativ att få in lite extra pengar till material eller fickpengar. För att göra detta behöver man dels en plattform där man kan sälja sina produkter på samt ett registrerat bolag i Sverige.

Då människor runt om i världen börjar bli mer och mer medvetna om vad de vill lägga sina pengar på och hur mycket det påverka jorden har efterfrågan för mer miljövänliga alternativ skjutit i höjden. Att investera i handgjorda produkter är också mer intressant och unikt. Hemsidor som till exempel Etsy tillåter hantverkare runt om i landet att tillverka sina produkter och sedan sälja dem där till en mindre avgift. Detta gör att man kan sälja smycken, tvålar, handgjorda möbler och annat och därmed vidga sin kundkrets. Detta är alltid en bra start innan man har samlat på sig tillräckligt med kunskap för att öppna en webbutik eller hemsida för sina produkter.