Lär dig spela gitarr

augusti 20, 2019 Av Av Tore

Det är något särskilt med att kunna spela ett instrument, särskilt gitarr. Med en gitarr går det att spela såväl klassisk musik och jazz men även hårdrock, pop och punk. Beroende på vilken typ av musikinriktning man intresserar sig för finns det alltså bra alternativ. Men hur ska man då göra för att komma igång med spelandet? Ett enkelt sätt att snabbt lära sig spela gitarr är att kolla på olika Youtube-videor. Här finns mycket lättförståeliga steg-för-steglektioner där man kan lära sig allt från skalor till ackord. Många nybörjare gillar att lära sig just ackord eftersom man direkt får bra ljud från gitarren och kan börja sjunga. Därtill finns det även vissa låtar som är särskilt enkla att börja med, bland annat Bad Moon Rising med Creedance Clearwater. Många av världens mest kända låtar har en väldigt enkel uppsättning av grundackord som gör att man genast kan spela.

Flera smarta appar

Ett annat tips är att ladda ner en eller ett par olika appar. Det finns riktigt bra appar både för Android och iPhone som riktar in sig på just gitarr. En populär app för nybörjare är ”Lär dig spela gitarr för nybörjare”. Här får man inte enbart lära sig hur man tar olika ackord, utan även vad gitarrens olika delar heter, hur man ska hålla handen och mycket mer.

Välj vilken typ av gitarr

Det vanligaste när man ska börja lära sig spela gitarr är att börja med akustisk gitarr. Det finns olika typer men ofta har den traditionella akustiska gitarren nylonsträngar, något som är enklare att spela på för någon som inte tidigare har spelat. Om man dock redan vet att det är elgitarr man vill spela går det naturligtvis att börja direkt med elgitarr och strunta i den akustiska. Det kan i så fall vara bra att kolla på nybörjarvideor för just elgitarr då greppen skiljer sig något eftersom elgitarrens hals är smalare och har stålsträngar.

Bra hemsidor

Genom att kombinera olika utbildningssätt, som exempelvis appar och videor, kan man snabbare lära sig behärska gitarrspelandet. Bland annat finns det många hemsidor där man kan se exakt hur fingrarna ska placeras på gitarrens hals när man tar olika ackord. En del hemsidor beskriver även vad ett ackord egentligen är för något, namnen på gitarrens olika delar samt hur man spelar efter tabs. Genom att kolla på bilder och se på videor kan man härma efter och på så sätt lära sig spela.

Det måste vara roligt

Det enklaste och bästa sättet att lära sig något nytt är genom att ha kul. Om man inte tycker om det man gör kommer det bli svårt. Därför är det bra om man spelar den typ av musik man gillar och vanligtvis lyssnar på, oavsett hur svår den musikstilen kan verka. Även hårdrockslåtar från band som Metallica eller Iron Maiden har många intron och låtar som absolut går att lära sig, trots att man inte har någon tidigare erfarenhet. Slutligen är det såklart bra att ta gitarrlektioner. I nästan varje stad i Sverige finns det musiklärare som kan hjälpa till med gitarrlektioner. Genom att få spela med en lärare kommer det gå ännu snabbare att bli proffs på gitarr. En del erbjuder dessutom lektioner online.