Lär dig måla vattenfärg

april 17, 2018 Av Av Tore

Redan innan jag skrev den här bloggposten tänkte jag att jag borde göra lite research online för nybörjare som vill lära sig att måla med vattenfärg. Genom att göra det på det sättet tänkte jag att jag inte skulle missa något viktigt. Men wow, jag använder vattenfärger hela tiden och den informationen jag hittade på internet skulle få vem som helst att bli förvirrad. Det finnsför många artiklar för nybörjare som dyker in på avancerade tekniker som man inte ens bör ge sig på efter man har målat ett par år. Den här bloggposten har därför de mest grundläggande stegen du behöver för att börja måla med vattenfärger. Men om du fortfarande har frågor efter du har läst klart den är du välkommen att kommentera här nedan och ställa dina frågor eller fortsätta söka efter mer information på internet. Det finns hur mycket som helst, jag lovar!

Vacker konstform

Inget medium kan matcha den delikata balans av genomskinlighet som vattenfärg gör. Det har en känsla av äkthet och aktualitet som inte går att härma med olja eller akryl lika enkelt. Inte undra på att vattenfärg är så populärt! Men att måla med vattenfärg kan vara svårt. Det är faktiskt det svåraste sättet att bemästra, framför allt för att det är svårt att justera misstag och att ibland är det helt enkelt oförutsägbart hur saker kommer att se ut. Misstagen är svåra att rätta till och trots dessa problem är det något charmigt med det trots allt. Ibland ser en tavla mer genuin ut om det finns ett par misstag här och var. Precis som hur rynkor visar på erfarenhet kan en tavla med sina ”rynkor” visa på en genuinitet som är svår att motstå.

Populär konstform

Konstnärer har använt sig av vattenfärg under århundraden, men det var inte förens 1700-talet som teknologin förbättrades markant och blev den typen av konst vi skulle känna igen idag. Att målla med vattenfärg är relativt enkelt på pappret. Men svårare i praktiken.  Det viktigaste är att du använder en bra pensel. Bra penslar för vattenfärg är gjorda med riktigt hår eller syntetisk fiber. De absolut bästa gör att du kan måla på ett sådant sätt som du annars bara hade drömt om

Gå igenom grunderna

Som med alla konstformer så gäller det att lära sig grunderna innan man ger sig på något svårare. Det finns flera böcker om hur du kan lära dig att måla med vattenfärg så snabbt som möjligt. Med flera hjälpsamma tips på vägen kan du snart komma att bemästra en underbar konstform som människor har sysslat med i hundratals år. Börja din resa redan idag och måla din första riktigt stora målning om bara ett par månader. Ju mer du tränar ju snabbare kommer du att lära dig. Det finns en regel någonstans som säger att har du tränat på något i tio tusen timmar så är du riktigt, riktigt bra på vad du gör. Det gäller även målning. Så sätt igång idag och kom upp till tio tusen du med!