Lär dig måla: akrylmålning

mars 17, 2018 Av Av Tore

Akrylmålning är ett fantastiskt sätt att lära sig måla på som nybörjare då det är relativt billigt, vattenlösligt, torkar fort, mångsidigt och väldigt förlåtande. Om du inte är nöjd med din målning kan du alltså låta den torka och måla direkt över den efter ett par minuter. Eftersom akryl är en typ av plast, så kan du måla på vilken yta som helst så länge det inte innehåller vax eller olja. Till skillnad från olja, kan akryl användas utan något lösningsmedel och går att rengöra enkelt med tvål och vatten. Lär dig alla trix och inom kort kommer du att upptäcka att du har en Leonardi da Vinci Vincent van Gogh och Rembrandt inom dig som bara väntar på att få komma ut. Men det är alltid bra att få lite tips på vägen, så här kommer våra tips för dig som vill börja med akrylmålning. 

Att köpa färg och penslar

Många företag som gör akrylfärg gör så i antingen flytande form eller i fast form, i typ av en pasta eller liknande konsistens som smör. Artister runt om i världen har sin egna speciella syn på vilken typ av färg som är bäst. Beroende på vilken typ av färg du väjer, kommer det finnas olika färger tillgängliga samt att konsistensen på färgen kommer att skilja sig åt. Du kan alltid söka på recensioner för olika märken och färger för att få en uppskattning vilka som är bra och vilka som är dåliga. Du kommer också behöva olika penslar beroende på vilken typ av målning du vill göra. Tjocka och hårda penslar för en tjock akrylmålning och mjukare penslar för andra effekter. Du kommer mötas av en uppsjö av olika storlekar och former (runda, platta eller spetsiga) och du kommer också få välja mellan olika längder på handtagen. Om du har en begränsad budget rekommenderar vi dig att börja med en kortare pensel med en ganska stor borste.

Bra val för nybörjare

Det är ett bra val för en nybörjare då du endast kommer att använda dig av toppen på penseln för att få en detaljerad målning. Om du trycker ner med penseln med en stor borste kommer du att lämna ett större avtryck vilket är svårare att kontrollera. Framför allt som nybörjare. Men det finns även fördelar med andra storlekar på penseln beroende på vad du vill göra. Med en större borste kan du få till annorlunda stilar jämfört med en mindre borste. Du kan också använda dig av penslar med syntetiska borstar. Så begränsa inte ditt val efter de som använder sig av naturligt hår. Leta efter penslar med hår som åker på rätt plats direkt efter du har böjt bak dem. De som inte åker tillbaka tenderar att tappa sitt hår snabbare än andra. Med penslar får du vad du betalar för, så ju billigare det är, desto fler hår kommer att ramla av.

Träna, träna, träna!

Sedan är det bara att sätta igång att träna. Det finns inga genvägar när det kommer till att lära sig att måla utan träning ger färdighet. Men som tur är lär man sig som snabbast i början så förvänta dig att se stora förbättringar inom kort!