Intensiv kurs i schack

mars 13, 2018 Av Av Tore

När jag var lite spelade vi jättemycket schack, andra brädspel och sällskapsspel. Hela familjen spelade, även mamma och pappa. Det är härliga minnen och någon gång nu och då upplever vi gamla minnen och kör spelkvällar.

Vi var alla bra påmolika spel, det spel jag var oslagbar i var Kalaha, det där spelet där man flyttar kulor i gropar på en bräda. Mamma var mästaren i schack, lillebror i Monopol och storasyster i kortspelet UNO. Pappa han föredrog Cluedo faktiskt, han gillar strategispel. Vid en av de senaste spelkvällarna i familjen där mamma återigen krossade mig i schack så lovade jag henne att nästa gång skulle jag vinna! Även om det i grunden var en kul grej så kände jag att jag verkligen ville göra allt för att uppfylla mitt löfte att vinna.

Nu skulle jag lära mig

Jag kontaktade en schackklubb som tipsade om ett sommarläger som skulle hållas för nybörjare, lite som en intensivträning kan man säga. Under trevliga former med god mat och trevliga utflykter. Det låg tre timmar bort me bil men jag gillar att köra så jag anmälde mig direkt. Tänkte det kunde vara kul att prova på något nytt. Att jag förmodligen inte skulle känna någon på kursen såg jag bara som ett stort plus, det är alltid roligt att lära känna nya människor. Stället vi bodde på var en jättestor herrgård, det sas att det spökade men det var nog nåt gammalt hitte-på för ingen av oss märkte någonting konstigt alls. Rummet var jättemysigt med en lantlig engelsk stil. Första kvällen började vi med middag och vin tillsammans, det lättade upp stämmningen redan från början. Vad som var roligt var att alla deltagare verkligen var nybörjare som jag. Ibland kan det ju vara så att även de som är lite mer erfarna anmäler sig till nybörjarkurs för att få känna sig överlägsna. Men så var alltså inte fallet. Det var två lärare och sen hade de också bjudit in en erfaren tävlingsspelare, högt upp på världsrankingen, som inbjuden gäst. Det var kul att få lyssna till hans erfarenheter. Allting blandades mellan teori och praktik. Vi kollade även en hel del videos på Youtube för att noga studera vissa vinnande drag och taktiker.

Bra tips

Vi fick lära oss så mycket bra tips under veckan. Man ska alltid utvärdera sitt spelade efter det tionde draget. Då bör man fundera om man följt de strategier och principer man bestämt sig för innan man började spela. Dessutom fick vi rådet att spela så mycket som möjligt, oavsett om det är live med en person eller om det är över datorn. Det blev riktigt intressant för mig när vi kom in på de bästa schacköppningarna för en nybörjare. De första dragningarna i ett parti schack kan vara några av de viktigaste dragen du gör. I dessa drag kommer du att fastställa dina planer tidigt och slåss för din plats på spelplanen. De flesta nybörjare behöver inte memorera exakta öppningsdrag utan istället fokusera på bra öppningsprinciper som att kontrollera centrum. Det är dock användbart att känna till några öppningar eftersom de kan vara vanliga, och de hjälper till att förstärka dina goda planer och att se igenom motståndarens planer. Men bli inte för beroende av memorering för då kommer du snart att hitta dig själv förlorad. Ett annat intressant och roligt avsnitt var när vi fick lära oss vad vi skulle undvika när vi spelar. Det är ingen hemlighet att många oerfarna schackspelare älskar att ge kontroller oavsett om det är bra eller dåliga drag. Vad som är värre är när de meddelar, medvetet eller omedvetet, kontrollen till sina motståndare. Det är lika dumt som varna din motståndare för vad du tänker göra härnäst.

Spela online också

Vid ett tillfälle under kursen fick vi även kolla in hur man spelar spel och främst schack online. Det finns så många olika alternativ och även sidor där man kan lära sig mer. På betapet kollade vi in olika bokstavsspel och på pokerstarscasino fokuserade vi på bordsspel. På schack.se lärde vi oss mer om spelet online och där fanns även info om klubbar och tävligar men givetvis kunde man spela där också. Det roligaste är förståd att spela öga mot öga mot någon men det är inte alltid möjligt att göra så då är de bra att man även kan spela online och bli bättre genom övning på det sättet. Efter kursens slut så skulle man oanse kunna tro att flera dagars schackspelande skulle gjort mig lite mättad på att spela men icke. Det var snarare tvärtom att jag åkte hem och var taggad att ta mig an vilka motståndare som helst för att få mäta de kunskaper jag fått under kursen. Eftersom vår lokala schackklubb är aningen sömnig så blev det faktiskt onlinespelande för mig, inte mot dator utan mot riktiga spelare världen över. Det är så himla kul!