Fördelar med solen

maj 20, 2018 Av Av Tore

Sommaren närmar sig med raska steg och i veckan har vi haft riktigt sommarväder med över 20 grader runt om i landet. Om med sommaren kommer slappa daga på stranden, vid poolen eller grillandes med familj och vänner. Men samtidigt är det farligt att få för mycket sol på sig, och solcancer är en allvarlig risk för dig som spenderar för mycket tid utomhus utan solskyddskräm. Men det finns också flera skäl till varför du ska vara i solen under sommaren. Det kan hjälpa dig hålla din dygnsrytm i schack, hålla ditt humör på topp och till och med vara en livsviktig faktor för din hälsa. Här kommer allt du behöver veta om varför solen är bra för dig!

Solen får dig att vakna på morgonen

Studier av vår inbyggda ”kroppsklocka” visar att det bästa sättet att anpassa sig till en ny tidszon är att vara i solljuset vid rätt tidpunkt på morgonen. Men även om du inte försöker att anpassa dig till en ny tidzon är det viktigt att utsätta dig för starkt ljus från solen för att berätta för din kropp att det är dag, vilket signalerar till din hjärna att sluta producera melatonin, hormonet som reglerar din dygnsrytm. Det är riktlinjerna som sätts för din interna klocka för resten av dagen, och förbereder din hjärna att börja producera melatonin igen när du vill gå och sova på kvällen. Flera studier visar att du får bättre sömn om du får minst en timme av naturligt ljus varje morgon.

En stor del av svenskarna har brist på vitamin D

Det har diskuterat länge och flitigt kring vilken effekt vitamin D har på vår kropp och hur viktigt det egentligen är för oss. Enligt professor Michael Holick, som är expert på vitamin D så uppskattar han att minst en sjättedel av vår kropp har en direkt eller indirekt påverkan av vitamin D som kommer från solljus. Trots det har så många svenskar i Sverige brist på vitamin d att det börjar bli en fråga som diskuteras på riksdagsnivå. Brist på vitamin d kan göra att ens ben blir svagare och missbildade, och det kan även ha flera andra problem som följer. Men det undersöksfortfarande. Vissa människor har problem med att ta emot vitamin d från solen och rekommenderas därför att ta kosttillskott istället.

Vitamin d kan skydda mot massor av besvär

Vissa studier visar att den här supervitaminen kan skydda mot bröstcancer, prostatacancer och andra cancerformer så väl som hjärtsjukdomar och andra symptom. Men forskningen brukar gå fram och tillbaka och vare sig det är så bra för din hälsa som vissa får det att låta som är fortfarande under diskussion. I vilken ända diskussionen hamnar upp så är det svårt att undkomma från att det är skönt att ligga och slappa i solen. Och det känns bra när man får solen på sin kropp. De flesta av oss uppskattar och känner oss mer avslappnade efter en dag i solen och det är nog ingen slump.