Fixa sommarträdgård på ett enkelt sätt

oktober 16, 2019 Av Av Tore

Har man en trädgård vill man ha den fin och vacker, speciellt som sommaren, detta samtidigt som den ska vara enkel att sköta den så att man har tid att njuta av omgivningen. Det är en stor fördel att ha kunskaperna hur man sköter en trädgård året runt för att undvika att göra fel. Dessutom bör man använda sitt sunda förnuft och inte ha så högra krav på att tomten alltid vara tipptopp. På vintern skadar det inte att har löven kvar på gräsmattan och rabatterna. Detsamma gäller att det är riktigt skönt att ha mossa i mattan, då den blir mjuk och skön att gå barfota på.

Ha istället en välplanerad trädgård som kräver så lite tid och arbete som möjligt, vilket gör det möjligt att till exempel ha en spahörna med en badtunna eller ett gammalt badkar för att glädjas av sin vackra och fina sommarträdgård under ett bad ute i det fria. Fundera på vad som passar på sin tomt. Det kanske passar perfekt med en natur, likt skogen med blommor, buskar, smultron och blåbärsris som får växa fritt, samt ha en buxbom-häck runt tomten som en härlig inramning av sin trädgård. Vill man inte ha gräsmatta kan man lägga marksten och har krukor i olika storlekar med de blommor och andra växter som man gillar. Enklare kan det knappas bli.

Gräsmattan

En gräsmatta behöver inte skötas så noga och finns det gräsklipp eller löv kvar på mattan är det okej, eftersom det ger näring åt gräsmattan. Gödsla enbart om den inte växer som den ska och de få gånger som gräsmattan vattnas är det mycket på en och samma gång som gäller, eller så kan man strunta i att vattna helt och hållet. En matta får inte vara alldeles för kort eftersom den blir för torr och bränner bort, speciellt om det är mycket sol på sommaren. Att använda en mossrivare eller kratta är ett stort nej. Gör man detta kommer mossan att sprida sig ännu mer.

Plantera växterna rätt

På soliga platser planteras växter som älskar sol och plantera växter som gillar skugga i de skuggiga rabatterna. Ett smart tips att göra det enkelt för sig, men samtidigt fint, är att plantera blommor tätt och ha marktäckande växter. Det innebär att man får en prunkande trädgård i olika färger och man ser till att göra det svårt för ogräset att växa.

Finns inga kunskaper

Det kan vara så att man precis har köpt trädgård och inte vet riktigt hur den ska skötas. Då är ett bra tips på att låta trädgården vara som den är i ett år för att få reda på vad som finns i den. När det är dags att börja härja på tomten, tar man experterna på plantskolorna till hjälp för att fråga vad som behöver göras. Detta gäller också när det är dags att köpa växter, annars går det att hitta massor av information på nätet om just trädgårdsskötsel. Det är aldrig fel att fråga de grannarna som har en fin sommarträdgård om goda råd eller helt enkelt studera hur deras tomt ser ut och göra likadant.