Börja klättra

april 15, 2019 Av Av Tore

Det finns många olika uteaktiviteter att ägna sig åt på sin fritid, men en aktivitet som är riskfyllt och spännande det är bergsklättring.

Vad krävs för att börja klättra

När man bestämmer sig för att ägna sig åt en aktivitet på fritiden så måste man först kolla upp vad det finns för alternativ i närheten om man inte har tänkt åka flera mil för din aktivitet. Vissa städer och kommunen anordnar aktivitet för både stora och små, men vill man själv göra något så går det också bra. Att börja klättra kräver god fysik och en relativt stark kropp redan från början. Det man också ska tänka på det är klättra i berg som är godkända för det då vissa berg inte håller måttet för att klättra i. Hur man tar reda på det är genom kommunen eller markägaren själv, detta är också såklart självfallet att man kollar med ägaren om man får ägna sig åt klättring.

Det absolut viktigaste att tänka på när man klättrar är såklart utrustningen då du ska ha sele, karbinhakar och andra säkerhetsanordningar för att kunna klättra i riktigt branta berg. Lite av utrustningen består av klätterskor som ger ett bra grepp i berget, dessa skor är mjuka i sulan och det är för att ge dig ett hum om hur greppet är mot berget, minsta snedsteg eller att du inte har riktigt bra grepp om berget kan orsaka olyckor. Dessa skot finns såklart i olika modeller, färger och prisklasser. En hjälm är ett måste och denna skyddar ju såklart huvudet vid ett eventuellt fall, klättrar man i mörker eller i grottor så är en bra pannlampa också att rekommendera då du behöver ha båda händerna vid klättringen.

Du ska ha bra klätterrep och slingor, karbinhakar och annat liknande, dessa köper man hos en återförsäljare för just klättring. Åk inte till din byggvaruhandel och köp ett par meter rep och tro att det funkar, dessa rep är din livlina om det skulle hända något. Repet förankras i berget och i din sele som du också måste ha en, skulle du tappa greppet om berget så hänger du då i repet istället och riskerar då inte att ramla ner och slå ihjäl dig som du faktiskt kan göra om du inte har rätt utrustning. Ska du klättra ner för ett berg så behöver du ha lite annan utrustning, firningsutrustning, detta är ett slags handtag som sitter om repen och denna klämmer du åt på så bromsas du, släpper du handtaget så firas du neråt. Är man osäker på minsta lilla grej som man behöver så åk in till en fysisk butik och berätta vad det är du tänker ägna dig åt så plockar de ihop allt du behöver, du kan säkert få en genomgång också hur allt funkar. Tänk också på att det krävs lite utbildning i detta och du bör nog börja med mindre berg där du inte riskerar att slå dig eller annat otäckt men att du ändå får nytta av all din utrustning. Man kan alltid anlita en expert som följer med dig och visar dig hela tiden vad som krävs.